AKIN: ENGELLİ BAKIM ÜCRETİNDEN GELİR ŞARTINI KALDIRALIM!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununa göre engellilerin bakım hizmeti masraflarının karşılanması için verilen bakım ücretinin gelir şartına bağlanması hakkında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya tarafından yanıtlandırılmak üzere soru önergesi verdi. Akın’ın önergesi şu şekilde;

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununa göre engellilerin bakım hizmeti masraflarının karşılanması için verilen bakım ücreti gelir şartına bağlanmıştır. Kanuna göre bakıma ihtiyacı olan engellilere bakım ücreti verilebilmesi için hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının asgari ücretin net tutarının 2/3’ünden az olması gerekmektedir. Bu miktarın üzerinde kişi başı gelire sahip hanelerde bulunan engelliler bu destekten yararlanamamaktadır. Anayasamızın değiştirilemeyecek maddeleri arasında bulunan ve devletin niteliklerinin belirtildiği 2. maddeye göre devletimiz sosyal bir devlettir. Bu konuyla ilgili olarak;

1)        Asgari ücretin yoksulluk sınırının altında olduğu ülkemizde engellilere verilecek olan aylık ve desteklerin bazı şartlara bağlanmış olması sosyal devlet ilkesine aykırılık teşkil etmiyor mu?

2)        Engelli vatandaşlarımızın sağlıklı bir hayat yaşayabilmeleri için bakım aylığı elzem bir konudur. Durumları gereği bez, mama kullanmak zorunda kalan vatandaşlarımızın asgari ücretin 2/3’ü temel sağlık harcamalarına bile yetmemektedir. Bu koşullar altında engelli vatandaşlarımızın ve bakımını üstlenen vatandaşlarımızın yaşayacağı sosyal, psikolojik ve ekonomik sorunlar tespit edilmiş midir?

3)        Bakanlığınız kapsamında engelliler için bir fon kurulmuş mudur? Bu fonda ne kadar para birikmiştir? Bu paranın ne kadarı engelli bakım aylığı olarak dağıtılacaktır?

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan İDO AVŞA SEFERLERİNE NE ZAMAN BAŞLIYOR? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

AKIN: ENGELLİ BAKIM ÜCRETİNDEN GELİR ŞARTINI KALDIRALIM!

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x