Kanser araştırmacıları, “immünoterapi” adı verilen yeni ve heyecan verici bir tedavi türü geliştirdiler. İmmünoterapide bağışıklık sisteminin, kanser hücrelerine saldırmasını ve öldürülmesini önlemek için adımlar atılıyor. Bu yöntemde, hastanın bağışıklık sistemi güçlendirilerek, kanseri önleyen ve tedavi edebilir şeklide çalışması sağlanıyor.

Uzmanlar hangi kanserlerin bu yeni tedavilere iyi yanıt verdiğini keşfetmek için hala çalışmalar yapıyor olsalar da akciğer kanseri de dahil olmak üzere birçok kanserin immünoterapilerle iyiye doğru gittiğini gözlemlediklerini belirtiyorlar.

Herkes için işe yaramaz

İmmünoterapi tedavisinin, hasta üzerinde kesinlikle dönüştürücü bir etkiye sahip olma potansiyeli vardır. İmmünoterapide başarılı olan hastalar için sonuç harikadır ve kendilerini uzun süre kanserden arındırırlar. Hastalar her zaman, immünoterapiye başlamadan önce en iyisini ummalılar ancak immünoterapinin herkes için işe yaramadığını unutmamalıdırlar. İmmünoterapinin hala neden bazı insanlar için işe yaramadığı araştırılıyor. Tedavi herkes için etkili olmayabilir, ancak işe yaradığında gerçekten iyi sonuçalr ortaya çıkarıyor. Onkoloğunuzun tavsiyesi ve gözetimi ile denemeye değer.

Hastaları yan etkileri yakından izlemeli

İmmünoterapinin yan etkileri, kemoterapi gibi geleneksel kanser tedavilerinden farklıdır. Bazı durumlarda, immünoterapi hastalarında hiç yan etki görülmez. Ama bu her zaman için geçerli değildir. İmmünoterapi ile vücudun bağışıklık sistemini harekete geçer ve bağışıklık sistemi tarafından yapılan atışlar her zaman hedefi vuramaz. Yan etkiler geleneksel tedavilerden daha az şiddetli olmakla birlikte, hastalar tüm semptomları derhal onkoloğuna veya bakıcısına bildirmelidirler. Çünkü hangi problemlerin çok ciddi olabileceği her zaman bilinemez. Hastalarda ishal, aşırı yorgunluk, kötüleşen öksürük ve nefes darlığı başlaması durumunda derhal bunu bildirmelidirler. Akciğer kanserli hastalar zaten solunum problemleri riski altındadır, bu yüzden bu sorunları yaşamaları daha olasıdır. Bunların hepsi göz ardı edilmemesi gereken kırmızı çizgilerdir.

Tedavinin ne kadar süreceği henüz bilinmiyor

İmmünoterapiler göreceli olarak yeni olduğu için hastaların üzerinde ne kadar uygulanması gerektiği bilinmiyor. İmmünoterapi bir hasta için işe yararsa, kanser bittikten sonra tedaviye devam edilip edilmeyeceği henüz bilinmiyor. Bazı doktorlar çok uzun süre tedaviye gerek olmadığını düşünüyor. Vücudun bağışıklık sistemini bir kere harekete geçirmenin yeterli olduğunu düşünüyorlar. Bazı doktorlar ise hastaların daha uzun süre tedavi edilmesi gerektiğini savunuyor. Optimum tedavi süresini belirlemek için çalışmalar devam etmektedir.

Bir ilaç işe yaramazsa, başka ilaç denenebilir

Bazı durumlarda, bir immünoterapi ilacı işe yaramaz ve kanser büyümeye devam eder. Ancak bu, başka bir immünoterapi veya ilaç kombinasyonunun daha iyi çalışmayacağı anlamına gelmez. Kanserler kendilerini saldırılara karşı çeşitli şekillerde savunurlar ve farklı tipteki immünoterapiler bu savunmaları kırmak için farklı şekillerde çalışırlar. İmmünoterapi işe yaramazsa, onkoloğunuzdan klinik denemelerde test edilen tedaviler de dahil olmak üzere yeni bir şeyler denemelerini isteyebilrisiniz. Bazen immünoterapiler bir süre etkili olur ve daha sonra çalışmayı durdurur; bu durumlarda da hastalar alternatif bir immünoterapiden fayda görebilir. Akciğer kanserini tedavi etmek için birkaç farklı immünoterapi ilacı vardır, bu nedenle hastaların seçenekleri vardır.

Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır ve yazarın görüşlerini yansıtır. Profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Her zaman sağlığınızla ilgili olarak bir sağlık uzmanına danışın. Acil bir tıbbi durumunuz olduğunu düşünüyorsanız, derhal doktorunuza başvurun veya 112’yi arayın.

Kadinvekadin.net