Onyedi Eylül Üniversitesi ev sahipliğinde, Enerjisa Bandırma Fen Lisesi tarafından Bengi Projesi kapsamında 5. Kariyer Günleri “Mesleğim Benim Geleceğim” sloganı ile düzenlendi.
Düzenlenen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan, Bandırma Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Burhan Akman, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, Bandırma Sanayici ve İşadamları Derneği (BANSİAD) Başkanı Cengiz Küçükköseleciler konuşmacı olarak katıldılar.
İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından başlayan program, Enerjisa Bandırma Fen Lisesi’nin tanıtım filminin izlenmesiyle devam etti. Enerjisa Bandırma Fen Lisesi Müdürü Mahmut Bakır konferansın açış konuşmalarını gerçekleştirdi. Bakır, “5. Kariyer Günleri kapsamında düzenlediğimiz ‘Mesleğim Benim Geleceğim’ projesine hepiniz hoş geldiniz. Kariyer deyince benim aklıma ilk gelen aranan insandır. Şu an karşımda 405 aranan insan görüyorum. Sizlerin geleceğe emin adımlarla yürüyeceğinize inanıyorum. Tanıtım filmimizde izlediğimiz gibi bize güvenin, çünkü bizler siz kıymetli öğrencilerimize güveniyoruz. Tecrübelerinden istifade ettiğim değerli konuklarımızı davet ederek, onların tecrübelerini sizlerle paylaşmalarını rica ettim. Herkese başarılar diliyor ve üniversitenin kapılarını bizlere açtığı için Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir’e teşekkür ediyorum.” dedi.
Enerjisa Bandırma Fen Lisesi Müdürü Mahmut Bakır’dan sonra Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan, Bandırma Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Burhan Akman, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin ve BANSİAD Başkanı Cengiz Küçükköseleciler öğrencilerin hazırlamış olduğu soruları cevaplandırdılar. Devamında Enerjisa Bandırma Fen Lisesi’nden mezun olan öğrencilere canlı yayın ile bağlanıldı ve Enerjisa Bandırma Fen Lisesi öğrencileri hazırladıkları soruları mezun öğrencilere yönelttiler.
Konferans üniversitenin tanıtım filminin izletilmesiyle devam etti. Tanıtım filminin ardından Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, öğrencilerden gelen soruları yanıtladı. Özdemir, “Okulumuzda 405 öğrenci bulunmakta ve akademisyen olmak isteyen öğrencilerimiz var. Sizce bir akademisyende hangi özellikler bulunmaktadır?” sorusuna, “Türkiye’nin gururu olacağına inandığımız gençler olarak sizlere ve konuklarımıza hoş geldiniz diyerek konuşmalarıma başlamak istiyorum. Sizleri izlerken gururlandık, hocalarınıza ve sizlere teşekkür ediyorum. Ülkemiz için insan gücü kaynağı çok önemli ve bunlar sizlersiniz. Sizin gibi pırıl pırıl gençleri gördükçe geleceğe dair umutlarımız artıyor. Ülkemize yararlı bir gençlik haline geleceksiniz. Ülkemizde üniversite sayısı her geçen gün artıyor. Şu an itibariyle 205 üniversite var. Artık üniversiteler aynı zamanda istihdam potansiyeli haline geldi, akademik yaşamda çok rahat yer bulabilirsiniz. Sizin gibi değerli arkadaşların mezuniyet sonrasında üniversitede kalmasını arzu ederiz. İyi üniversitelerden mezun olmak iyi bir akademisyen olmaya yetmez. Sadece maddi olarak düşünmemek gerekiyor. İçinizde becerebilme tutkusu, 24 saat bu işi yapabilme tutkusu varsa başvurabilirsiniz.” cevabını verdi.
“Hayatınızın belirli dönemlerinde yurt dışındaki üniversitelerde yaptığınız çalışmalar size nasıl katkı sağladı?” sorusunu Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, “İş adamları, akademisyen ve diğer iş grupları için yurt dışı tecrübesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Yurt dışına çıkabilen ve çıkamayanlar arasında yüksek öğrenime bakış açısı ve diğer birçok açıdan farklılıklar oluyor. İyi bir üniversite, akademisyen ve öğrenci nasıl olmalı diye gözlemleme ve deneyimleme fırsatı bulabiliyorsunuz. Yurt dışına çıktığınız zaman iyi ülkeleri tercih etmeniz gerekiyor. Yurt dışında her şeyi gözlemleyebildiğiniz için iyi olan yanları da Türkiye’de uygulamak istiyorsunuz.” şeklinde cevapladı.
“Türkiye’deki öğrencilerin yüzde otuzu istediği bölümde okumuyor. Sizce bu sorunu çözmek için ne yapılmalıdır?” sorusuna karşılık olarak Rektörümüz, “Özellikle bir lise ve üniversite tercih ederken, velilerin katkısıyla tercihte bulunuyorsunuz. Puan ve çevre koşulları etkisiyle bazen istediğiniz bölümler olmuyor. Aileler daha çok istihdam kaygısı güttüğü için, iş alanı çok olan bölümlere çocuklarını yönlendiriyor. Sizlere önemli bir tavsiyem de bir spor ve sanat dalıyla mutlaka ilgilenmeniz yönünde olacak.” diye konuştu.
“Sizce geleceğin meslekleri nelerdir?” sorusuna ise Rektör, “Bilgisayar, elektronik yazılım gibi bilişimle alakalı konular ve bunların türevleri gelecekte de yok olacak gibi gözükmüyor. Sağlık sektörü ve eğitim sektöründe her zaman insan gücü kaynaklarına ihtiyaç olacak. Gelecekte, Bilgi Güvenliği Analizi, Makine Mühendislik Uzmanlığı gibi bölümlerin yanında, robotlarla ilgili meslek dalları, Rüzgar ve Güneş Enerjileri Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Genetik Mühendisliği, Hava Kontrol Mühendisliği, Vücut Parçası Üreticisi gibi meslek gruplarının tercih edilebilirliği yüksek ölçüde olacaktır.” bilgisini verdi.
“Dünyamızda ve ülkemizde en büyük sorun işsizlik. İşsizlik Sorununun Çözümünde KOBİ’lerin Desteklenmesi diye bir kitap yazmışsınız. Bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?” sorusunu Rektörümüz, “Sosyal politika, refah devleti, yaşlanan nüfus, sosyal güvenlik, endüstri ilişkileri, küreselleşme ve değişim, çalışma ekonomisi, insan kaynakları yönetimi, sivil toplum kuruluşları, esneklik, iş ve çalışma ahlakı, girişimcilik ve kobi’ler gibi alanlarda çalışmalar yaptım. İşsizliğin olmadığı ülke yok. İşsizlik ancak sosyalist ülkelerde veya demokratik olmayan ülkelerde yok gibi gözüküyordu. Türkiye’de yüzde onun üzerinde işsizlik var. Genç işsizliği gözünüzü korkutmasın, sizler kendinizi geliştirip yetiştirdiğiniz takdirde işsiz kalmazsınız. En kritik dönem mezun olduktan sonraki üç senedir. İşsiz kalan insanlar piyasaya uygun olmayan ve kendini geliştirmeyen insanlardır, sizlerin kendinizi geliştirdiğiniz takdirde istediğiniz alanda rahatlıkla iş bulabileceğinize inanıyorum.” diyerek cevapladı.
Soruların ardından Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, “Üniversitemiz 4. yılına girmek üzere, Enerjisa Bandırma Fen Lisesi gibi kısa zamanda saygın bir yer kazanması hem sizin hem diğer gençlerin tercih ettiği bir üniversite olması için çalışıyoruz. Sizler en iyi üniversitelere gitmek istiyorsunuz, bizler de rekabet ortamında sizlerin üniversitemizi tercih etmesini istiyoruz. Şu anda 8 fakülte, 6 meslek yüksekokulu ve yaklaşık 12.000 öğrencimiz var. Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümleri önümüzdeki sene açılacaktır. Ayrıca Denizcilik Fakültesi’nde oldukça iddialıyız.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Düzenlenen konferansta Enerjisa Bandırma Fen Lisesi öğrencileri; Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan, Bandırma Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Burhan Akman, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin ve BANSİAD Başkanı Cengiz Küçükköseleciler’e çiçek takdiminde bulundu.
Öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği ve ilgiyle takip ettiği konferans, Bandırma Enerjisa Fen Lisesi Okul Müdürü Mahmut Bakır’ın Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan, Bandırma Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Burhan Akman, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin ve BANSİAD Başkanı Cengiz Küçükköseleciler’e plaket takdim etmesi ve konferansa katılanların toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Bir önceki yazımız olan Gestaş Avşa Adası Erdek Feribot Seferleri 2024 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Yorumlar kapalı.