Mutfakta türk kadını gibisi yok

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyaca ünlü Gurme Haldun Z. Tüzel, BAÜ’si Turizm fakültesinde. Gastronomi ve mutfak sanatları konulu bir konferans verdi. Okul Dekanı Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt ile okulun duayen öğretim üyesi Necdet Hacıoğlu, Gastronomi ve mutfak sanatları bölüm başkanı Doç. Dr. Düriye Bozok ve diğer öğretim görevlileri ile okulun Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerinin katıldığı konferans yaklaşık iki saat sürdü.
Konuşmacı Türkiye Lezzet Hareketi Platformu kurucu üyesi Haldun Z. Tüzel Türkiye’nin dünyadaki yemek mutfaklarında Fransa ve Çin’in ardından üçüncü sırayı aldığını belirtti. Tüzel, Gurme ünvanını elde etmek için çok kültürlük meziyetlerine sahip olunması gerektiğine vurgu yaptı. Ka                             muoyunda Osmanlı sarayı mutfağı yakıştırmasının doğru olmadığına dikkat çeken Tüzel, ‘’Bunun yerine Osmanlı mutfağı yakıştırmasının çok yerinde olduğunu belirtti. Günümüzde şimdilerde çok lezzet kaybının olduğunu belirten Tüzel, ‘’örnek olarak size Balıkesir’in Höşmerimini ve bir çok ilde bulunmayan beyaz zambak kolanyasını örnek olarak belirten Tüzel, ‘Türkiye’deki Gastronomi okullar ne yazık ki yetersiz olup, alanlarında malzemeleri eksiktir. Türk mutfağı yabancı mutfaklara göre orta sırada olduğunu belirten Tüzel, Fransız ve Çin mutfağının tanıtımı daha fazladır’ dedi.
Türkiye Lezzet hareketi platformu üyesi  Haldun Z. Tüzel Türk ve Yunan mutfağının birbirlerine çok benzediğini vurgu yaparak ‘’ Türk Kahvesi ‘’ dünyaca ünlüdür uluslar arası arena da yanında su ile birlikte verildiği için bu bakımdan ayrı bir özellik taşıyor. Yunanlılar da ise kahvenin yanında su yerine badem şekeri veriyorlar. Bir örnekte verecek olursak İtalyan pizzası da dünyaca ünlüdür. Ve bu ismini de Uygur Türklerinden geldiği belirtiliyor dedi.
Gurme Madalyası  Sahibi
Bu arada, gurmenin lugat anlamının her şeyin en iyisi ile en bilgilisi olan ‘’cheines Des Rotissers’’ ile onurlandırıldığını kaydeden Tüzel, ‘’biz de genellikle Gurmeler erkek ağırlıklıdır oysa Türk kadını en iyisini yapmaktadır. Bana göre yemek yapımında kadının eli mutlaka değmelidir’’dedi. Tüzel ayrıca mutfakta eldiven yerine elleri iyice yıkayarak yemek yapılmasının daha sağlıklı olduğunu belirtti.

ÖĞRENCİLERLE BİRLİKTE SURUMİ YEMEĞİNİ YAPTI

Son olarak konuşmasından sonra öğrencilerin sorularını yanıtlayan Tüzel, değişik balıkların kıymasından yapılan Surumi adlı uzak doğu yemeğini öğrencilerle birlikte yapan Tüzel , daha sonra konferansa katılanlara da Surumi yemeğinden tattırmayı ihmal etmedi.  Bu arada günün anısı olarak Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt Tüzel’e şilt ile çiçek verdi. Bölüm başkanı Düriye Bozok ise Tüzel’i kutlayarak kendisine başarılar dileyerek çiçek verdi.
OLCAY ÖZAL/gencbayrakgazetesi

 

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan CEVİZ FİDANI SATICILARININ HEDEFLERİ BÜYÜK başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Mutfakta türk kadını gibisi yok

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x