MHP’li Ok’tan Çiğ Süte Araştırma İçin Önerge

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım, Orman, Köy İşleri Komisyonu Üyesi ve MHP Balıkesir Milletvekili İsmail OK, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na çiğ süt sektöründe yaşanan sorunların araştırılması için önerge verdi.

Çiğ süt referans fiyatı 1 Temmuz 2014’ten bu yana artırılmadığını anımsatan Ok, “Litre başına 1 lira 15 kuruş olan referans fiyatın 1 Temmuz 2016’ya kadar artırılmayacağı yönünde Ulusal Süt Konseyi’nde karar alınmıştır. Çiğ sütün çok az bölümü bu referans fiyattan satılmaktadır. Çok büyük bölümü daha düşük fiyattan satın alınmaktadır. Et ve Süt Kurumu verilerine göre 2015’in ilk 10 aylık döneminde çiğ sütün ortalama fiyatı 1 lira 7 kuruş oldu. Son günlerde küçük üretici bir yana tonlarca sütü olan çiftliklere bile, “sütünü en fazla 90 kuruştan alırım” denilmektedir. Bundan da ötesi firmalar süt bırakmaya yani süt almamaya başladılar’’ ifadesini kullandı.
-Süt bedelleri geç ödeniyor
Aynı zaman da süt bedellerinin geç ödendiğini söyleyen Ok, daha önce 15 günde bir üreticiye çiğ süt bedeli ödenirken şimdi ayda bir, bazı firmalar 2 ayda bir ancak ödeme yapıyor. Yani süt satarak işletmesini çevirmeye çalışan üretici para alamadığı için yem alamıyor, giderlerini karşılayamıyor” dedi. Çiğ süt sektöründe yaşan kriz süt üreticilerinin ineklerini kesmeye yönelttiğini dile getiren Ok “Çiğ süt sektöründe yaşan kriz uğun vatandaşı İneklerini kesmeye teşvik etmektedir. Çiğ süt fiyatı maliyetleri karşılamadığı için çiftçi kırmızı et fiyatının yüksek olmasını da fırsat bilerek ineğini kesiyor. Hatırlanacağı gibi 2008’deki çiğ süt krizinde 1 milyonu aşkın inek kesilmişti. O dönem et üretimi artıyor diye sevinenler bir yıl sonra canlı hayvan ve et ithal etmek zorunda kaldı. Bugün ithalat hala devam ediyor. O dönemde daha çok küçük çiftçiler inek kesiyordu. Şimdi milyonlarca lira yatırım yapan, kredi kullanan, yurtdışından damızlık düve ithal eden işletme sahipleri de inek kesiyor veya satarak elden çıkarıyor. Bu çok tehlikeli bir süreç. İnek kesimi önlenemezse Türkiye’de 2008’dekinden daha büyük et krizi yaşanır” şeklinde konuştu.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Mavi Sertifikalı Ceviz Fidanı Talebine Yetişemiyorlar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

MHP’li Ok’tan Çiğ Süte Araştırma İçin Önerge

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x