MESLEK ODALARI MESLEKİ DENETİM YAPAMIYOR!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son günlerde Ege Bölgesinde yaşanan ve Bandırma’da da hissedilen depremler İnşaat Mühendislerini harekete geçirdi. İnşaat Mühendisleri Odası Bandırma temsilcisi Gürkan Ilgın, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Güneş, Recep Küçük, Gözde Gülcan Kömürcü ve Selamettin Karaca ile basın mensuplarıyla bir araya gelerek Bandırma’nın deprem riski ile ilgili açıklamalarda bulundular.
‘’İLAN EDİLMİŞ BİR AFET PLANIMIZ YOK’’
Depremin bir doğa olayı olduğunu ifade eden Ilgın, ‘’Ama biz bu depremin genelde hep ne zaman nasıl olacağını deprem olduğu zaman yeni bir depremin ne zaman olabileceği üzerinde duruyoruz bunlara takılmış vaziyetteyiz. Biz bu zamanı boşa geçiriyoruz. Bir sonraki depremin ne zaman olacağını düşünmek yerine imalat kalitemizi mevcut yapıları nasıl düzene sokacağız , şehrimizi mevcut koşullarda bir deprem afeti olduktan sonra bu afetin etkilerinden nasıl korunabileceğimizin planlamasını yapmıyoruz.’’ Dedi.
Bandırma’da ilan edilmiş bir afet planı olmadığını söyleyen Ilgın, ‘’Baktığınız zaman Bandırmanın yayınlanmış ilan edilmiş bir afet planı yok. Bir deprem olduğu anda kimse ne yapacağını bilmiyor. Hiç bir kurum işte deprem anında bizim görevimiz bu biz bu fonksiyonları yerine getireceğiz demiyor. Bir planlama yok. Tahmin ediyorum Büyükşehir yasasıyla bu durum iyice karmaşık bir hale geldi . Yetkilerin kimde olduğu afet durumunda hangi kurumun ne yapacağı iyice karmaşık hale geldi. Bence en acil yapılması gereken şey bir afet planlaması . Afet sonrası ne yapılması gerektiği ile ilgili bir afet planlaması .’’dedi.
‘’MESLEK ODALARI MESLEKİ DENETİM YAPAMIYOR’’
Bandırmanın Marmara Bölgesinin deprem yönünden en tehlikeli bölge olduğunu söyleyen Ilgın, ‘’Uzmanların hazırladığı haritaları önümüze aldığımızda görüyoruz , Kuzey Anadolu fay hattının dışında bir Güney kolu, yine Yalova’dan girip Bandırmadan çıktığı iddia edilen bir fayın olduğu yer. Kzykos’un yıkılması taş taş üstünde kalmaması. Geçmişte Manyas Gönen buralarda yaşanmış depremler. Yani bu verilerin tamamına baktığınızda Marmara bölgesinin en tehlikeli bölgesi Bandırma.
Biz özellikle şu konuya takılmış durumdayız. Meslek odaları mesleki denetim yapamıyor. Yapı denetim şirketleri de mevcut sistemin içinde maalesef sıkışmış vaziyetteler, iyi niyetliler yapmaya çalışıyorlar ama , siz paranızı müteahhit firmadan aldığınız sürece sizin yaptığınız denetimin niteliği tartışmalı pozisyonda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığında il örgütlerinde çalışan arkadaşlar iyi niyetli şekilde denetleme mekanizmalarının içinde bulunmaya çalışıyorlar ama sonuç itibariyle olmuyor.
Bu sistem bu yapılanma yeni kaliteli bina yapmamızı engelliyor. İki durumumuz var. Deprem Oldu ne yapacağız ? Bir planımız var mı yok. Deprem olacak ne yapacağız ? Kötü bina yapıyoruz. Gerçekçi bakmak gerekiyor.
Ülkede belli bir siyasi yapı var meslek odaları da zaman zaman bu siyasetin içinde yer alıyor ve siyasi çatışmalar bu meslek odalarının mesleki denetim yetkisinin yok olmasına sebep olabiliyor. Mesleki denetim kaldırıldı. Büyük bir deprem riski var ve tehlike altında olan Bandırmalılar. Biz burada bir deprem terörüyle karşı karşıyayız. Deprem Bandırmayı terörize ediyor ama biz hangi tedbirleri alıyoruz. Asıl soru bu ?
Bu aşamada yapabileceğimiz şey doğrudan inşaatların yapımında meslek odalarından faydalanmak mesleki denetim yapmak. Birileri çıksın desin ki bundan daha geçerli daha faydalı bir sistem önerimiz var. O zaman tamam eyvallah. Ama şuan bundan daha geçerli bir sistem yok. Bunu Bir an önce hayata geçirmemiz gerekiyor.
‘’BANDIRMA MİLLETVEKİLLERİNDEN DESTEK İSTİYORUZ’’
Sistem olarak büyük sıkıntıların olduğunu ifade eden Ilgın, ‘’ Bandırma milletvekillerimize sesleniyoruz. Bizi Çevre ve Şehircilik Bakanımızla görüştürülsün. Bunları anlatmamız gerekiyor. Siyasetin üstüyle altı arasında kopukluk oluyor. Bu iletişimi sağlıklı bir şekilde mutlaka sağlamak zorundayız’’ ifadelerini kullandı.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Balıkesir Yılda 500 Bin Adet Aşılı Ceviz Fidanı İhraç Ediyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

MESLEK ODALARI MESLEKİ DENETİM YAPAMIYOR!

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x