MEŞHUR OĞLAK GÜVECİ NASIL VE NEREDE YAPILIYOR? KAÇ KİŞİLİK OLUYOR?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir’in Bigadiç ilçesinde özelikle nisan-haziran dönemlerinde yapılan “oğlak güveci”, büyükşehirlerden ilçeye olan ilgiyi artırıyor. Bigadiç Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Değer, “İlçemizde oğlak etinin meşhur olma sebebi, bu hayvanların meralarda otlaması. Bitki örtümüz de bu etlere lezzet katan kekik türü otların bolca bulunması ve çok yumuşak olması. İlçedeki restoranlarda günlük 1,5 kiloluk 600 civarı, 1 porsiyon olacak şekilde ise 2 bin 500 civarı oğlak güveci tüketiliyor. 1,5 kiloluk porsiyonlar 5 kişilik oluyor” dedi.

Türkiye’nin önemli kırmızı et üretim merkezlerinden Balıkesir’in Bigadiç ilçesinde, özelikle nisan-haziran dönemlerinde yapılan “oğlak güveci”, büyükşehirlerden ilçeye olan ilgiyi artırıyor.

Meralarda kekik otlayan oğlakların etinden kasap lokantalarda hazırlanan ve odun ateşiyle ısıtılan fırınlarda ortalama 2 saat pişirilen “oğlak güveci”, ilçede günde 5 bin porsiyon tüketiliyor. Nisan-haziran döneminden sadece güvecin tadına bakmak için büyükşehirlerden gelen çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan ilçe, ayrıca talep üzerine diğer illere oğlak eti de gönderiyor.

Bigadiç Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Murat Değer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırmızı et üretimiyle ülke çapında meşhur olan ilçenin, özellikle nisan-haziran döneminde “oğlak güveci”yle anıldığını belirtti. Değer, ilçede günlük ortalama 5 bin porsiyon oğlak güveci tüketildiğini, ayrıca bu dönemde büyükşehirlerden güveç için oğlak eti sipariş edildiğini vurguladı. İlçedeki bitki örtüsünün ete lezzet kattığını ifade eden Değer, şöyle konuştu:

“Bigadiç eti Türkiye genelinde lezzetiyle meşhurdur. İstanbul, Ankara ve İzmir’in büyük restoranları bizim etimizi tercih etmektedir. Özelikle bu mevsimde oğlak etimiz ön plana çıkıyor. Nisan ayı ile başlar haziran sonuna kadar burada oğlak güveci yapılır. Anaçlar kış aylarında doğum yapar ve oğlaklar bu mevsimde kırlarda meralarda otlar. Kırlardaki kekiklerden, yoncalardan beslenir ve nisana doğru kesilecek boyuta erişir.”

MEŞHUR OLMA SEBEBİ…

Değer, ilçede oğlak güvecini tam anlamıyla yapan 10 kasap lokanta bulunduğunu aktararak şunları söyledi:

“Bu restoranlarda günlük 1,5 kiloluk 600 civarı, 1 porsiyon olacak şekilde ise 2 bin 500 civarı oğlak güveci tüketiliyor. 1,5 kiloluk porsiyonlar 5 kişilik oluyor. Buna bağlı olarak sadece güveç yapılması için ilçede günde 150 oğlak kesilir. İlçemizde oğlak etinin meşhur olma sebebi, bu hayvanların meralarda otlaması. Bitki örtümüz de bu etlere lezzet katan kekik türü otların bolca bulunması ve çok yumuşak olması.”

CUMHURBAŞKANIMIZA ÖZEL OLARAK İKRAM ETTİK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde 2013’teki yerel seçimler öncesinde ilçeyi ziyaret ettiğini ve oğlak güveci yediğini anlatan Değer, “2013’te o dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı şu an bulunduğumuz restoranda ağırladık. Kendisine özel olarak hazırladık ve sunduk. Kendisi de çok beğendi. İlçeye gelmeden önce bizim oğlak güvecinin adını duymuş.” diye konuştu.

İşletme sahibi ve güveç ustası Yasin Çankaya da her mevsim dana veya koyun etinden güveç hazırladıklarına ancak nisan-haziran dönemlerinde özelikle oğlak güveci yaptıklarına işaret etti.

Güveç hazırlamanın aslında uzun bir zaman aldığını vurgulayan Çankaya, “Toprak güveç içerisine domates ve biberleri tabana yaydık. Güvece uygun şekilde parçaladığımız oğlağımızı baharatladık ve sabah erkenden odun ateşiyle ısıttığımız fırınımızın içinde ortalama 2 saat pişecek. Aslında kısaca anlattık. Ancak bunun doğranması, ölçüleri zamanı hepsi ustalık gerektiren ve zaman alan bir iş.” dedi.

Bigadiç Ziraat Odası Başkanı Kamber Sağır da “Bigadiç denildiğinde akla hayvancılık gelir. Özelikle kırmızı et konusunda ünümüz var. Bu mevsim oğlak güveci mevsimi. Özelikle ilçeye gelen misafirlere oğlak güveci yedirmeden göndermeyiz.” ifadelerini kullandı. Müşterilerden Nihat Baş ise “Bigadiç’in meşhur oğlak güvecini yemeyen yoktur ilçede. Öğle arası genelde yemek yiyeceğimiz zaman bu güzel tadı tercih ediyoruz. Zaten oğlak güveci nisan, mayıs aylarında oluyor. Bu mevsim tüketebiliyoruz.” görüşünü kaydetti. Sabah saatlerinde hazırlanan güveçler, odun ateşinde ortalama 2 saat piştikten sonra müşterilere öğleden sonra ikram ediliyor.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Mavi Sertifikalı Ceviz Fidanı Talebine Yetişemiyorlar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

MEŞHUR OĞLAK GÜVECİ NASIL VE NEREDE YAPILIYOR? KAÇ KİŞİLİK OLUYOR?

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x