FATİH SULTAN MEHMET İLE BAŞLAYAN GELENEK

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi sonrasında, Tahtacı Türkmenleriyle yaptığı görüşme ile birlikte 564 yıldır geleneksel olarak Türkmenler, Kazdağları’na çıkıp 10 gün konaklama yapıyor.

Edremit ilçesi Kazdağları’nda bulunan Kapanca mevkiinde buluşan Tahtacı Türkmenleri, Balıkesir Valiliği tarafından verilen özel izinle İslamiyet öncesindeki inanışlarını gelenek olarak devam ettiriyor. İstanbul’un fethi için gerekli olan ağaçların sağlanması amacıyla Toroslar’dan getirilen Tahtacı Türkmenleri, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin ardından kendileriyle yaptığı görüşmede, teşekkür olarak kendilerine Kazdağları’nda yaşama ve çalışma izni vermesiyle birlikte her yıl 10 gün süreyle Kazdağları’nda konaklıyorlar.

Kazdağları’nın Kapanca mevkiinde 10-20 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen etkinliğe, tüm Tahtacı Türkmenleri aileleriyle birlikte katılım sağlıyor. Türkmenler, yurt adı verdikleri alana çadırlarını kurup, geçici yerleşim yeri haline getirdiler. Bölgede bulunan ve Kapanca Dede ismini verilen türbede mum yakıp, bezler bağlanırken, etkinliğin başladığı ilk günlerde kurbanlar kesiliyor.

Kazdağları’nda gerçekleştirdikleri etkinlikleri inançları gereği değil, gelenek olarak yaptıklarını ifade eden Çamcı Mahallesi’nin Alevi Dedesi Hüseyin Çelik (63), iletişimin olmadığı alanda dayanışma ve kaynaşmanın ön güzel örneğinin yaşandığını söyledi.

TV100 mikrofonlarına açıklama yapan Çelik, “Kazdağları’nın Kapanca bölgesindeyiz. Valilik genelgesi ile biz 10 günümüzü burada geçiriyoruz. Normalde burada piknik yapmak, ateş yakmak yasak. Ancak tarih boyu en küçük bir zarar görmemiştir burası. Ne bir yeşile balta süreriz, ne bir ateş kaçmıştır. En ufak bir vukuatımız olmamıştır. Ormanı severiz, çünkü biz tahtacıyız. Buradaki yaptıklarımızın inanç değeri yoktur. Yani inanç tarzı değil, sadece geleneklerimiz, tarihimizi yaşatmak üzere sonbahar etkinlikleridir. Kışın simgesi, hazırlıkların yapılması amacıyla, bir de ülkemize, vatanımıza, milletimize hizmeti geçmiş büyüklerimizin ruhunu verdiği yerlerde yatır olarak andığımız türbelerimiz var. Karşı tepe de türbe vardır. Millete hizmeti geçmiş şehit bir subayın türbesidir. Burada cihat verirken, savaşırken hayatını kaybetmiştir. Onun anısına buraya geliyoruz. Çanakkale de, kurtuluş savaşında olduğu gibi bizim bu günlere gelmemizi sağlayan insanlara bir nevi saygımızı gösteriyoruz. Buradaki etkinliklerimizin ardından şenliklerimizi ikamet ettiğimiz yerlerde yapıyoruz. Tarihler boyu süren bir geleneğimizdir. Herkes maddi imkanlarına göre, paylaşım içerisinde bu 10 günü geçiriyor. İstanbul’un fethi için gerekli olan ağaçların temini amacıyla Toroslar’dan, Fatih Sultan Mehmet tarafından atalarımız bölgeye getirilmiş. Kazdağları zirvesinden 20 metre uzunluğundaki göknar ağaçlarını keserek, su ile kaydırıp, sürükleyerek Akçay’a indirip, oradan da gemilerle taşınmış. Fatih Sultan Mehmet de bu çalışma karşılığında büyüklerimizi çağırıp, ‘İda Dağlarını ferman yazdırıp size vereyim’ demiş. Bizim için söz çok önemlidir, değer veririz. Büyüklerimiz de, ‘Padişahım bizim için sizin sözünüz bize fermandır. Gerek yok. Biz sadece balta ile tahta yaparız. Rızkımızı oradan sağlarız’ demişler. Dönemin padişahı da bize ormanı serbest yapmış. Geleneklerimizi o günden buyana sürdürmekteyiz. Burada yaptığımız geleneklerimiz İslamiyet öncesindendir. Devlet büyüklerimiz bu tarihimizi biliyor ki, bize izin vermekteler. Devlet büyüklerimize teşekkür ediyoruz. Burada iletişim yok. Telefonlar bile çekmez. Kısıtlı imkanlar var. Bu nedenlerle de bizler burada birlik, beraberlik ve dayanışma içinde oluyoruz” dedi.

Ailesi ile birlikte türbede geleneklerini yerine getiren Öğüt Çelik ise, “Burada, atalarımızdan kalan ve her yıl sürdürdüğümüz geleneklerimizi yaşatıyoruz. Bu türbe Kapanca Dede türbesi. Burada mum yakıp dua ediyor, dilek diliyoruz. Bu geleneklerimizi gelenek nesillere aktarma gayreti içindeyiz” diye konuştu.

Bölgedeki Tahtacı Türkmenleri, Kapanca bölgesinin ardından aynı geleneklerini Kazdağları’nın Sarıkız mevkiinde de 10 gün süreyle gerçekleştiriyor.

  Kaynak: TV100

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan İDO AVŞA SEFERLERİNE NE ZAMAN BAŞLIYOR? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

FATİH SULTAN MEHMET İLE BAŞLAYAN GELENEK

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x