EMEKLİ GAZOZ ALAMAYACAK..!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Türkiye Emekliler derneği Bandırma Şube Başkanı Mithat Günüç gazetemize emeklilerin durumu ve hükümetten beklentileri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özellikle Emeklilere TOKİ evleri kazandırmak için yaptıkları çalışmalarda Bandırma Milletvekillerinin taleplerine sessiz kaldığını belirten Günüç, emeklilere yapılan zamlarla ilgili de “5 verip 8 alıyorlar. Böyle giderse emekli yakında maaşıyla iki kasa gazoz alamayacak dedi.
Promosyon Beklentimiz Fos çıktı.

Devletin Promosyonla ilgili uygulamasının beklentileri karşılamadığını söyleyen Günüç “Yıllardan beri beklenen ve teklif edilen promosyon konusunu hallettik dediler ama henüz ortada bir şey yok. Binlerce üyemiz bize soruyor. Bankaya soruyor aldıkları cevap henüz bize böyle bir emir gelmedi. Devlet bankalarına 24 veya 36 ay maaşlarını oradan alma garantisi veren, en az iki bankaya ödeme talimatı veren, Bankaların kredi kartları ile alışveriş eden kişilerin yararlanacağı söyleniyor. Aldığımız bilgilere göre 1000 liraya kadar maaş alanlar 300 lira, 1000 ile 2000 lira arası maaş alanlar 375 lira 2000 lira üstü maaş alanlar ise 425 lira promosyon alacaklar ama bunu bankalar zaten yapıyor. BU bankalar arası rekabetten çıkmış bir durum ve alınan bu kararın uygulanması zor görünüyor. Çünkü binlerce vatandaş zaten iki üç yıl önce diğer bankalara bu garantileri verdiler. Hangisi bankasından dönebilecek. Yani uygulama bizim beklediğimiz gibi değil. Aslında devletin yaptığı bir şey de yok. Zaten bu yapılan bir uygulama. Sanırım paraların devlet bankalarında toplatılması ile ilgili bir düşünce var.

5 verip 8 geri alıyorlar
Her yıl 6 ayda bir, bir önceki altı ayın tefe-tüfe farkını veren devlet bu sefer zam oranını % 4,73 olarak açıkladı. En düşük ve en yüksek maaşa göre hesapladığımızda emekliye 57 lira ile 67 lira arasında bir zam gelecek ama buna karşılık doktor muayene ücretleri %60 arttı. Reçete katkı payları keza ona göre zamlandı. Yani 5 verip 8 geriye alan çarpık bir sistem var ortada.

Çarpıklık sadece bununla bitmiyor. Burada son on yıldan beri 7 farklı sistemden emekli aylığı alan üyelerimiz var. Öncesinde geriye doğru 10 yıllık bir süre içerisinde kazançlar toplanıp 10’a bölünüyordu. Kendinden istenen 5000 gün ise her 240 gün için %1 artışla maaşlarını alıyorlardı. Bu daha sonra beş yıla indirildi. Dana sonra 3 yıla indi. Şu anda da 5510 sayılı yasaya göre hesaplanıyor. Artık emeklilik gittikçe zorlaşıyor. Bundan 12-13 yıl sonra aylık alacak arkadaşlar alacakları para ile iki kasa gazoz alamaz duruma gelecekler. Bunun neresinden memnun olalım. Emekliler şu anda boynu bükük bir şekilde açlık sınırının altında bir kazançla yaşamaya çalışıyor.

Bankacılar bizi zor durumda bırakıyor.
Suriyeliler, İranlılar, Iraklılar herkes geliyor. Bu insanlar hiçbir şart aranmadan KPSS’siz işe sokuluyor. İmtihana girmeden üniversiteye giriyor. Ayrıca geçim sıkıntısı için para veya maaş veriliyor. Tabi durum böyle olunca emeklilerimizde kesinti yapıldığında onlarda koşarak bize gelip benden Suriyelilere para kesildi diyorlar. Böyle bir durum yok. Kimsenin aylığından böyle bir konu için para kesilmiş değil. Kesintilerin artmasının neden katkı paylarına gelen zamlardır. Bir de önemli bir şikâyetimiz var. Bütün banka müdürlerinden rica ediyorum. Onlara yazı da yazacağız.
Çalışan memurlar cevap veremeyeceği durumlarda topu bize atıyor ve gidip derneğe sorun oradan kesilmiştir diyor. Onlar bunu nereden çıkarıyor. İnsanlarımız da soluğu bizde alıyorlar. Zor durumda kalıyoruz. Bizim aidatımız ayda iki liradır ve her yıl ocak veya şubat ayında bir defada kesilir. Bütün bunların düzeltilmesi lazım.

TOKİ evleri için Milletvekillerinin devreye girmesi lazım
2015 yılında yaptığımız genel merkez kongresinde o zamanın Başbakanı Davutoğlu kongremize geldiğinde sırf bizim dernek üyelerimiz için TOKİ’nin ev yapması talebimiz olmuştu. Kendisi de bunu makul karşıladı ve bu konuda söz verdi. Hem sadece sizin üyelerinize hem de normal yapılanların %25 ini emeklilere tahsis edilmesi için talimat vereceğim dedi. Daha sonra şimdiki Başbakanımız da devlette süreklilik gerekir. Netice itibarı ile verilmiş bir söz var. Biz sözümüzden dönmeyiz dedi ama biz 1 yılı geçkin bir süreden beri müracaatımıza cevap alamadık. Bakın Eskişehir’de bu yapıldı. Balıkesir’de 2750 konutluk bir proje var. Daha hiç biri başlamış değil. Manyas’ta birşeyler yapılmaya çalışılıyor. Edincik Muhtarı kendi başına talep topluyor. Yani bizde darmadağınık bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Giden kaymakamımız Tuncay Sonel bu konuda birlikte çalışırız demişti. Hakikaten de yazısını vaktinde yazmış ama Balıkesir’de o yazı takılmış. Toki idaresi Başkanlığında bu konuyla ilgili yüzlerce yazı var. Ya iktidar ya da muhalefet vekillerinden birilerinin devreye girmesi lazım. Ben Sema Hanım’a telefon ettiğimde Bandırma da böyle bir proje yok dedi. Muhalefetten hangi vekile söyleyeceğiz ki ilgilensin. Kavun karpuz festivalinde geziyorlar. Bizim hükümetten beklentilerimizin çok küçük bir bölümü yerine geldi. Muhalefetin bizim için bir şey yaptığını görmedim.”

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Balıkesir Yılda 500 Bin Adet Aşılı Ceviz Fidanı İhraç Ediyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

EMEKLİ GAZOZ ALAMAYACAK..!

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x