CHP KADIN KOLLARI’NDAN BAHRİYE ÜÇOK’U AÇIKLAMASI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Edremit İlçe Kadın Kolları Başkanı Songül Toplamaoğlu, Doç. Dr. Bahriye Üçok’un ölümünün 26. Yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Toplamaoğlu açıklamasında “Özellikle ”Laiklik ve Kadın Hakları” üzerine yazıları ve söylemleri olan ”Laikliğin Savunucusu İlahiyatçı” denilen aydın din bilgini Doç. Dr. Bahriye Üçok’u ölümünün 26. yılında sevgi, saygı, rahmet minnet ve kaygıyla anıyoruz. Cinayeti işleyenleri, azmettirenleri ve çeyrek yüzyıldır aydınlatmayanları da şiddetle kınıyoruz” dedi.

CHP Edremit İlçe Kadın Kolları Başkanı Songül Toplamaoğlu, Doç. Dr. Bahriye Üçok ‘un ölümünün 26. Yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada; “1919 yılında Trabzon’da doğdu. İlkokul ve Ortaokulu Ordu’da okuyan Bahriye Üçok, Liseyi Kandilli Kız Lisesinde okudu. Yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde Ortaçağ Türk İslam Tarihi Bölümünden okurken, aynı zamanda Devlet Konservatuvarı Opera bölümüne de devam etti ve bu bölümü de bitirdi. Daha sonra Samsun ve Ankara’da 11 yıl Lise öğretmenliği yaptı. 1953 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim üyesi oldu. Aynı zamanda bu fakültenin İLK Kadın Öğretim Üyesidir. İslamdan Dönenler, Yalancı Peygamberler ve İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar adlı eserleri bulunan Bahriye Üçok; 1957 yılında doktor, 1964 yılında’ ‘İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar” çalışmasıyla doçent olmuştur. Arapça ve Farsçayı iyi derecede bilen üçok, Kuran-ı Kerime bağlı kalarak islam dinini  çağdaş, gerçekçi  ve dinin özünde bulunan hoşgörü ile yorumladı. Bu nedenle 1960’lı yıllardan itibaren tehditler almaya başladı.

1971 yılında Senatör seçildi ve böylelikle aktif siyasi yaşama atılarak,5 yıl boyunca Cumhuriyet Senatosu Divan Üyeliği yaptı. Daha sonra siyasi tercihini CHP den yana kullanan Bahriye Üçok 1977 de CHP ne katıldı. 12 Eylülden sonra  kurulan Halkçı Partinin 1983 te Kurucu Üyesi oldu ve bu partiden ORDU Milletvekili olarak  TBMM ne girdi.1986 dan itibaren Sosyal Demokrat Halkçı Parti üyesi oldu ve 1990 Eylül’ünde bu partinin Parti Meclisi Üyesi seçildi. Kasım 1988 televizyonda katıldığı bir açıkoturumda İslam Dini üzerine yaptığı açıklamalardan sonra çok daha fazla TEHDİT almaya başladı.

”Laikliğin Savunucusu İlahiyatçı” denilen Bahriye Üçok,6 Ekim 1990 günü Çankaya’daki evine özel bir kargo şirketiyle yollanan, göndericisinin İlmi Araştırmalar Vakfı göründüğü kitap paketini 16.30 da aldıktan sonra; kapısının önünde paketi açmaya çalışırken içine yerleştirilen bombanın patlaması sonucu ağır yaralı olarak Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine kaldırıldı. Ancak ameliyata bile alınamadan 71 yaşında hayatını kaybetti. Cinayeti İslami Hareket adlı bir örgüt üslendi. Cumhuriyet Gazetesini arayan örgüt ”islama sınır koyanları öldürmeyi borç bildiklerini” belirtti.

Bahriye Üçok katledildiği günlerde partisi için Laiklik Raporu hazırlamaktaydı. Üçok katıldığı toplantılarda sık sık Laiklik,Kadın Hakları Ve İrtica tehlikesi üzerinde durmuştur.

Bu anlatılanlardan da görüyoruz ki CHP li kadınlar olarak sık sık vurguladığımız gibi, ülkemizde laiklik özellikle kadınlar için hayati önem taşımaktadır. Laiklik kadınlar için toplumda var olmaktır, laiklik kadının renkli giyinebilmesidir, laiklik kadının özgürce sokakta dolaşabilmesi, giydiği kıyafetten dolayı tekme yememesidir, laiklik kadının toplumda dişi değil kişi olarak görülmesinin teminatıdır.

Ve işte tam  bu nedenlerden dolayı, Atatürk düşmanlarının, karşı devrimcilerin ortak paydasında ”din tüccarlığı” ve ”Laik Kadın” a alerji vardır.

Kadın ha bire  doğursun, hamileyken sokağa çıkmasın, kahkaha atmasın, parklarda okullarda kızlı-erkekli oturmasın, sussun, haddini bilsin iş aramasın ki işsizlik artmasın…Bunları söyleyenlerin ortak özelliği ise ”Anti Laik” olmalarıdır.

Laiklik, anti laiklerin söylediği gibi dinsizlik değil, aksine ülkemizde her dinden kişinin dininin gereğini özgürce yerine getirebilmesinin güvencesidir. laiklik kadındır, yobazlığın panzehiri  laik kadınlardır. Biz CHP’li kadınlar Atatürk önderliğinde Cumhuriyet Ve Laiklikle kazandığımız haklarımızdan asla vaz geçmeyeceğiz.

 

Özellikle ”Laiklik ve Kadın Hakları” üzerine yazıları ve söylemleri olan ”Laikliğin Savunucusu İlahiyatçı” denilen aydın din bilgini Doç. Dr. BAHRİYE Üçok’u ölümünün 26. yılında sevgi, saygı, rahmet minnet ve kaygıyla anıyoruz. Cinayeti işleyenleri, azmettirenleri ve çeyrek yüzyıldır aydınlatmayanları da şiddetle kınıyoruz” dedi.

Kaynak : oncekorfez

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan İDO AVŞA SEFERLERİNE NE ZAMAN BAŞLIYOR? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

CHP KADIN KOLLARI’NDAN BAHRİYE ÜÇOK’U AÇIKLAMASI

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x