CHP ALTERNATİF ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TASLAĞI SUNACAK

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP’nin anayasa değişikliği taslağına göre, Cumhurbaşkanı’nı halk değil Meclis seçecek, seçim barajı düşürülecek.

AK Parti ile MHP, anayasa metninde değişiklik teklifi üzerinde anlaştı. AK Parti’nin anayasa teklifini cuma akşamı ya da cumartesi günü Meclis’e sunması bekleniyor.

CHP ALTERNATİF TEKLİF HAZIRLADI

AK Parti ve MHP’nin anlaşmasının ardından, CHPgüçlendirilmiş parlamenter sistem önerisinin yer aldığı alternatif bir anayasa taslağını hazırladı.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanması beklenen taslakta cumhurbaşkanlığının sembolik bir makam olması amaçlanıyor.

CUMHURBAŞKANINI HALK DEĞİL MECLİS SEÇSİN

Cumhurbaşkanının Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmesi, yüksek yargı organlarına üye ataması ve yürütmede atamalar yapmasının engellenmesi, cumhurbaşkanının yenidenMeclis tarafından seçilmesi ve idari organlarla ilgili yetkilerinin kaldırılması da taslakta yer aldı.

En geniş temsilin sağlanması amacıyla seçim barajı kaldırılırken, parti gruplarının oluşturulması da yeniden düzenleniyor.

TASARI 3 AYAK ÜZERİNDE

CHP’nin tasarısı üç ayak üzerinde şekilleniyor; ‘güçlü parlamento ve yasama’, ‘denetlenebilir ve yetkileri genişletilmiş yürütme’ ile ‘yürütmeyi denetleyecek bağımsız yargı.’

CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ SEMBOLİK OLSUN

Bu üç ayaklı sistemde, Cumhurbaşkanı, devletin ve milletin birliğini temsil eden denge unsuru olarak tanımlanırken, yetkilerinin sembolik olması öngörülüyor.

“TEKLİF HAZIRLAYIP VEREMEYİZ AMA..”

CHP Genel Başkan Yardımıcısı Bülent Tezcan, konu ile ilgili “Anayasa teklifi hazırlayıp Meclis Başkanlığı’na vermemiz sayısal olarak mümkün değil ama sistem teklifimiz var. AK Parti ve MHP’nin üzerinde görüştüğü taslağı da inceledik, onlarda bir denetim sistemi yok.

“BÖYLE BİR SİSTEMİ MHP NASIL TARTIŞIYOR”

Sorumsuz ve denetimsiz bir cumhurbaşkanı var. Bu sistem, bizim üzerine konuşacağımız bir sistem değil. Bu sistemin adı demokrasi değil. Böyle bir sistemi MHP neden tartışıyor, anlamış değilim.” dedi.

Kaynak : ensonhaber

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Mavi Sertifikalı Ceviz Fidanı Talebine Yetişemiyorlar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

CHP ALTERNATİF ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TASLAĞI SUNACAK

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x