ATATÜRK’ÜN BANDIRMA’YA GELİŞİNİN 92. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Memleketimiz Bandırma’ya gelişinin 92. yıl dönümü Cumhuriyet Meydanı ve eski iskelede düzenlenen törenlerle kutlandı.

Kutlama etkinlikleri kapsamında ilk olarak Atatürk’ün Bandırmaya gelişi eski iskelede temsili olarak canlandırıldı. Törene Cumhuriyet Meydanına geçilerek devam edildi. Cumhuriyet Meydanında Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunarak Atatürk anıtına çelenkler bırakıldı.

Törende konuşan Belediye Başkanı Dursun Mirza ” Sevgisini kalbimizde yaşattığımız, hiçbir zaman unutmayacağımız ve unutturmayacağımız çok özel bir konuğu, büyük önder ATATÜRK’ü kentlerinde konuk etme gururunu yeniden yaşan sevgili Bandırmalılar, çok değerli hemşehrilerim.
16 Mayıs 1919’da İstanbul’da gerçekleşti Mustafa Kemal ile Bandırma’nın ilk buluşması. Sarı saçlı, mavi gözlü, O dev yürekli adam, Karadeniz’in hırçın dalgalarına, ulusumuzun içine düşürüldüğü zorluklara aldırmadan, Bandırma Vapuru ile Anadolu’ya ulusumuzun kurtuluş umutlarını taşıyacaktı.
19 Mayıs’ta Samsun’da noktalandı bu zorlu ve kutlu yolculuk. Bandırma Vapuru, böylece bir ulusun kaderini değiştirecek onurlu bir mücadelenin ilk adımına tanıklık etmişti. Bandırma’nın adını, Kurtuluş Savaşı tarihinde çok özel bir yere yazdırmıştı. Bu onur savaşı, bu özgürlük mücadelesi Büyük kurtarıcı Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde büyük bir zaferle sonuçlanmış ve yepyeni bir devlet olarak dünya tarihine Türkiye Cumhuriyetini armağan etmiştir.

Bu büyük zaferin onurunu bugün de hep aynı heyecanla yaşıyoruz. Türk ulusu, dünya durdukça bu onuru yaşamaya ve Cumhuriyetimizin kıvancını sonsuzluğa ulaştırmaya kararlıdır.

Değerli Bandırmalılar,
ATATÜRK, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak hedefiyle kurduğu Cumhuriyeti, ulusuyla birlikte büyütmüştür. Her zaman halkıyla içiçe olmuştur. Bu amaçla yurdun dört bir yanına düzenlediği ziyaretlerle halkımızın içinde bulunduğu durumu ve gerçekleştirdiği devrimlerin sonuçlarını bizzat yerinde görme olanağı bulmuştur.

Bu ziyaretler kapsamında ATATÜRK Bandırma’ya da üç kez gelmiştir. Atatürk’ün Bandırma’ya ilk gelişi 8 Ekim 1925 tarihinde gerçekleşmiştir. Daha sonra ikinci kez 13 Haziran 1926 tarihinde, üçüncü kez de 20 Ocak 1933 tarihinde Bandırma’yı onurlandırmıştır.

8 Ekim 1925 tarihinde Mudanya’dan Ertuğrul yatı ile hareket eden Atatürk, saat 13;00’de Bandırma’ya gelmiştir. Henüz inşaat halinde olan eski iskeleden karaya çıkarak, sahilde coşkuyla kendisini bekleyen Bandırmalılarla kucaklaşmıştır.

Atatürk bir yandan Bandırmalılarla sohbet ederken bir yandan da şehri dikkatle inceliyordu. Kurtuluş Savaşı’nda iki yılı aşkın bir süre işgal altında kalan Bandırma’nın, yangın sonrasından izler taşıyan halini gördükten sonra, Bandırmalılara şöyle seslenmiştir:

“Milletimiz çalışkandır. Bu fazileti taşıyan Bandırmalıların şehirlerini imar edeceklerinden, halen barut ve is kokan bu beldeyi mamur hale getireceklerinden asla şüphe etmiyorum.”
Bandırmalılar, ATATÜRK’ün bu güvenini boşa çıkarmamış ve işgal sonrası yaşanan yangında harap olmuş o mahzun kenti, bugünün çağdaş Bandırmasına dönüştürmeyi başarmışlardır.
Bandırma bu günlere ATATÜRK’ün gösterdiği çağdaş uygarlık hedefiyle ulaşmıştır. Cumhuriyete, demokrasiye, ATATÜRK ilke ve devrimlerine sahip çıkarak ulaşmıştır. Bugün bizler de aynı ilke ve hedeflerle çalışmaya devam ediyoruz. Bandırma’yı çok daha güzel günlere ulaştırma kararlılığımızı sürdürüyoruz.

ATATÜRK’ün Bandırma’ya gelişinin 92. yıldönümü kutlamalarında, O’nun bizlere gösterdiği çağdaş uygarlık hedefine ulaşmanın en önemli anahtarlarından biri olan kitaplarla sizleri buluşturmanın ayrı bir anlamı olduğunu düşünüyorum. Bir haftadan beri büyük bir ilgiyle takip ettiğiniz Bandırma Kitap Günleri bugün sona eriyor. ATATÜRK’ün kentimizi onurlandırmasının anısını yaşatmak için gerçekleştirilen kutlamalara, bu etkinliğimizin çok büyük değer kattığına inanıyorum. Savaş meydanlarında bile kitap okuma sevdasından vazgeçemeyen, çok büyük zorluklarla geçen hayatında 4 bin kitap okuyan o büyük öndere, bu etkinliğimizin en güzel hediye olduğuna inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, biz Bandırmalılar için özel bir anlam taşıyan böyle özel bir günde yüce ATATÜRK’ü bir kez daha sevgi, minnet ve şükranla anıyor, O’nun ilkelerine ve Cumhuriyete bağlılığımızı haykırıyor, hepinize en içten saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

Tören Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Chp Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, 6. Ana Jet Üs Komutan Vekili ve Garnizon Komutan Vekili Albay Selahattin Akalp,İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Recep Cansu Emniyet Müdürü Ali Haydar Kılıç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kılıçgil, askeri personel, okullar dernekler, partiler ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Gestaş Avşa Adası Erdek Feribot Seferleri 2024 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ATATÜRK’ÜN BANDIRMA’YA GELİŞİNİN 92. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x