ARICAN: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NEZDİNDE BALIKESİR DE YAŞANANLAR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, büyükşehir yasası, iktidar ve muhalefetin tavrı ve yasanın 2014 mart yerel seçimleri sonrası yaşama geçirilmesi sonrası yaşananları EKSPRES gazetesinde değerlendirdi.

Büyükşehir kapsamına Balıkesir’in de alınması ve 2014 yerel seçimleri ile fiilen yasanın yürürlüğe girerek, Balıkesir’in büyükşehir olması ile birlikte büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri ve kapatılmış belde belediyeleri ile  idari statüsü değişmiş köylerin mahalle yapılmasıyla vatandaşlar nezdinde de belli sorunlar ve sıkıntılar yaşanmaya başlanmıştı.

 

Bu önemli!

 

Çünkü, siyasal iktidar tarafından  gündeme getirilen büyükşehir yasası ve Balıkesir’in büyükşehir yasası kapsamına alınmış olması, TBMM’nde de, Balıkesir kamuoyu nezdinde de iktidar partisi ile muhalefet partisi temsilcileri arasında sert tartışmalara ve polemiklere neden olmuş, konu aşırı siyasallaştırılmıştı.

 

Bu tartışmalar, 2014 yılı Mart ayında gerçekleşen yerel seçimlerle  ve AK Parti’den büyükşehir başkan adayı A.Edip Uğur’un büyükşehir belediye başkanı seçimlerini kazanmasıyla, büyük ölçüde bitti!

 

Yaklaşık iki buçuk yılı aşkın bir süredir ise, Balıkesir büyükşehir genelinde muhalefetin kazandığı ilçe belediyeleri ile muhalefet partisi ve iktidar partisi temsilcileri arasında yaşanan tartışma, yetki paylaşımı ve adil yönetim ile muhalefete mensup belediyelere kaynak aktarımı konusunda mağdur edilmeleri iddiaları ve tartışmalarında odaklaşıyor.

 

Balıkesir büyükşehrin 20 ilçesi var ve muhalefet partili belediye başkanları beş ilçede yönetimde. Bandırma, Erdek, Manyas, Edremit ve Ayvalık CHP’li belediye başkanları tarafından yönetilirken, Balya MHP’li belediye başkanı tarafından yönetiliyor.

 

Örneğin, 2014 yılı Mart yerel seçimlerinden bugüne Bandırma’da CHP’li belediye başkanı Dursun Mirza ve Erdek CHP’li belediye başkanı  Hüseyin Sarı, her ortamda ve  hemen her konuşmalarında büyükşehir yasası nedeniyle mağdur edildiklerini, belediye gelirlerinden % 40 oranında payın büyükşehir belediyesine gittiğini ama giden paya orantılı olarak beldelerine büyükşehir tarafından % 10 bile hizmet ve yatırım gelmediğini, hizmet alanları genişlemesine karşın yetki paylaşımı nedeniyle farklı sorunlar yaşadıklarını dile getiriyorlar.

Kaynak : bandirma-bld

 

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan İDO AVŞA SEFERLERİNE NE ZAMAN BAŞLIYOR? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ARICAN: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NEZDİNDE BALIKESİR DE YAŞANANLAR

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x